Следственият комитет на Руската федерация започна наказателно  дело “Нарушаване на

...
Следственият комитет на Руската федерация започна наказателно  дело “Нарушаване на
Коментари Харесай

Започна наказателно дело във връзка с катастрофата на ракета “Протон”!

Следственият комитет на Руската федерация стартира наказателно  дело “Нарушаване на разпоредбите на сигурност при работно държание ” по отношение на злополуката на ракета “Протон-М ” на 2 юли. Виновните са застрашени от три години затвор. Това се оповестява на страниците на РИА Новости.

Напомням на читателите на уеб страницата, че при излитането на ракетата “Протон-М ” с три навигационни спътника “Глонас ” породи повреда секунди след началото на полета, което довете да смяна в курса, превръщане на ракетата, самовъзпламеняване и конфликт със земята. Зрелищната злополука, за благополучие, се размина без жертви.

 Proton Failure

На фотографията: разпадащата се ракета “Протон ” броени секунди преди конфликта със Земята. Снимка: ЦЭНКИ

Обикновено след сходни повреди в Русия се търсят отговорни и валят оставки. Засега обаче е мъчно да се допусна какви промени в организационната конструкция може да има в резултат на последната злополука. При миналата повреда, през 2012 година, оставка подаде Владимир Несторов като началник на галактически център Хруничев. Засега управителният пост там се поема от Александр Селиверстов.

През последните години наподобява, че повредите в съветската космонавтика не просто не понижават, само че и зачестяват. В последно време някои локални и задгранични галактически анализатори изрекоха опасения, че актуалната политика на нарочване на виновници и уволнения не просто не оказва помощ, само че и вреди на съветската галактическа промишленост. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики науката и космонавтиката не бяха топ приоритет в независима Русия – приказваме за 90-те години. Едва през последните няколко години от ден на ден и повече средства се заделят за космонавтика, което даде опция на страната да организира някои научни задачи, като галактически телескоп “Радиоастрон ” и биологична задача с животни “Бион-М ”. Но в същото време зачестиха и повредите – несполучлив беше и полетът до сателит на Марс “Фобос-Грунт ”.

Eдна от постоянно цитираните аргументи за неуспехите в съветската политика е фактът, че липсва междинното потомство експерти – плод на занемарената политика през 90-те. В съветския галактически бранш работят или възрастни хора, или доста млади – само че липсват хора от междинното потомство, което в региона на науката и технологиите е сериозно. Нормално е познанията да се предават от потомство на потомство – от по-възрастни, към хора на междинна възраст и след това към младите експерти. Процесът е още по-затруднен, когато заради уволнения и съкращения възрастните експерти постоянно остават без заместници.

В западния свят и в организации като НАСА, даже и да се стигне до провали на задачи на стойност милиони долари, нормално се дава късмет на експертите да се поучат от грешките си. Например – през 1999 година настъпи повреда на галактически уред “Марс Клаймит Орбитър ” заради това, че бяха комплицирани мерните единици – това е известната неточност, когато са употребявани по едно и също време метрична система (километри, метри) и имперска система (мили, футове, инчове). Но макар този крах, същите експерти стояха зад по-нататъшните триумфи. Те се поучиха от грешките си и след 2000 година не просто нямат неуспех, само че са създали брилянтни открития на Марс.

Как Русия ще излезне от тази рецесия в космонавтиката, която продължава към този момент дълги години, ние към момента не знаем.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР